Centraal Meldpunt
(Meld.nl kan nu nog geen melding aannemen)
Meld.nl is niet zomaar een ‘burgerinitiatief’, maar een digitale institutie. Vaker is door de overheid, de politiek en door academici de wildgroei aan meldpunten en helpdesks in Nederland aangekaart. Burgers zien door de bomen het bos niet meer. Vaker is gepleit voor een centraal meldpunt, ook in de 2e Kamer is het probleem benoemd. Burgers moeten naar 1 adres om te kunnen melden. Oplossingen bleven uit. In 2013 is het idee ontstaan om een centraal meldpunt te ontwikkelen. Voor het digitale platform is gekozen voor een sterke makkelijk te onthouden domeinaam. In september 2016 is Meld.nl gelanceerd.
Meld.nl wordt voorlopig bemoeilijkt om meldingen aan te nemen en die te verwerken. Zodra Meld.nl als centraal meldpunt zijn taken zal uitvoeren, bestaat de vrees dat de overige meldpunten overbodig worden. Die meldpunten die worden gesubsidieerd door het Rijk.
Wat zijn de regels: Overheden mogen met niet overheden concurreren mits zij zich daarbij aan een aantal gedragsregels houden. Dit geldt ook voor de vele meldpunten, die geen deel uitmaken van het Rijk, maar wel subsidie krijgen van het Rijk. De spelregel is dat Meld.nl geen hinder mag ondervinden van overheden, ook niet van gesubsidieerde meldpunten. De overheid, of in elk geval deze regering houdt zich (nog) niet aan de spelregels. Bezoek vaker de website voor meer ‘inside info’.
Dienstverlening:
Maatschappelijk
Burgers en bedrijven hoeven niet meer te verdwalen tussen de vele meldpunten. Meldingen van o.a. criminaliteit, fraude, discriminatie, huiselijk geweld, cybercrime, overtredingen, misstanden en integriteitsschendingen kunt u eenvoudig doorgeven door gebruik te maken van het meldformulier. Afhankelijk van de aard van de melding, kunt u die anoniem doorgeven. U kunt niet inbellen. U krijgt uitgebreide instructies om informatie veilig door te melden. Afhankelijk van de aard van de melding zal Meld.nl uitsluitend informatie aannemen die anoniem is gedeeld, tenzij de melder aangeeft bereid te willen zijn om een verklaring af te leggen bij eventuele oproep door de rechtbank. Het is van belang voor de kwaliteit van onze dienstverlening dat de door u verstrekte informatie juist en betrouwbaar is. Meldingen die weinig of vage informatie bevatten, zullen niet in behandeling worden genomen.
Meld.nl stimuleert Burgers en Bedrijven om te Melden. Een Prima Zaak!
Juridisch
Meld.nl (Het Juridisch Meldpunt) neemt ook meldingen aan van burgers en bedrijven die op zoek zijn naar juridische hulp. Als u te maken krijgt met conflicten, geschillen, schade en procedures, loopt u vaak tegen een ondoordringbare oerwoud van wet- en regelgeving aan. Bent u klager of overtreder, eiser of gedaagde, slachtoffer of verdachte, heeft u een klacht, conflict of geschil, heeft u schade geleden en wilt u die verhalen, wordt uw melding niet opgepakt door de overheid en het probleem niet verholpen? U kunt uw juridische zorgen aan Meld.nl uitbesteden om te voorkomen dat die uitgroeien tot grotere of complexere problemen. Zaken zijn vaak op te lossen zonder ellenlange procedures.
Wij beoordelen welke oplossing het meest geschikte is voor uw probleem. Veel zaken kunnen in eerste fase al tot een oplossing leiden. Bijvoorbeeld door brieven te sturen, in gebreke te stellen, sommeren, klachtenprocedures opstarten en mediation. Vaak zit men niet op een procedure te wachten, en kunnen de eerste stappen al tot een oplossing leiden. Wanneer het probleem buitengerechtelijk niet is op te lossen, dan kan procederen de enige weg zijn; de zaak moet aan de rechter voorgelegd, maar ervaring wijst uit dat in veel gevallen het probleem buitengerechtelijk kan worden opgelost.
Scannen van uw melding – (en eventuele intake en advies) – is kosteloos. Meld.nl beoordeelt welke oplossing het meest geschikte is voor uw probleem. Afhankelijk van het probleem kan een jurist, mediator, advocaat, recherche-detectivebureau, (forensisch) onderzoeksbureau of een ander dienstverlener uw probleem oplossen. De dienstverlener bespreekt met u de eventuele kosten en maakt een offerte op. U bent niet verplicht om een overeenkomst aan te gaan.
Het is van belang voor de kwaliteit van onze dienstverlening dat de door u verstrekte informatie juist en betrouwbaar is. Meldingen die weinig of vage informatie bevatten, zullen niet in behandeling worden genomen. Uw melding wordt gescand. Dit voorkomt onduidelijkheid en stelt ons in staat om een juiste analyse van uw probleem te maken. Meld.nl kan hierna gerichter zoeken naar de juiste oplossing voor uw probleem. Scannen van uw melding kan snel tot een oplossing leiden en geeft duidelijkheid over de stappen die we kunnen nemen om het probleem op te lossen. Wij streven ernaar om binnen 3 tot 5 werkdagen te reageren.