wettelijke aansprakelijkheid dieren
Wettelijke aansprakelijkheid dieren melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Het primaire doel van het aansprakelijkheidsrecht is herstel of compensatie van geleden schade. Daarnaast kan er een preventieve gedragscorrigerende werking van uitgaan. Een derde doel van aansprakelijkheidsrecht kan genoegdoening zijn; erkenning dat men schade heeft geleden. Letselschade, productaansprakelijkheid, aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen en beroepsziektes, aansprakelijkheid bij (verkeers)ongevallen en schade door niet nagekomen verplichtingen of imagoschade is een onderdeel van het aansprakelijkheidsrecht. Aansprakelijkheidsrecht heeft veel raakvlakken met andere rechtsgebieden zoals bijvoorbeeld het contractenrecht, arbeidsrecht en vastgoed.
U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad. Een onrechtmatige daad is handelen of nalaten waardoor iemand een ander schade toebrengt. U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad, de onrechtmatige daad is toerekenbaar aan de veroorzaker, er is schade, er is een causaal verband tussen de onrechtmatige daad en de schade en de geschonden norm beschermt tegen de veroorzaakte schade. Artikel 6:179 BW ‘De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.’ De bezitter van een dier is aansprakelijk voor door het dier aangerichte schade veroorzaakt door de eigen energie van het dier en het onberekenbare element. De dier moet niet op aanwijzing van zijn baas hebben gehandeld. Indien schade ontstaat door dier door handelen van de baas dan is er sprake van een onrechtmatige daad.
Heeft u materiële of immateriële schade opgelopen door een dier? U heeft als slachtoffer van een hondenbeet, val van een paard of door een aangevallen dier vaak recht op een schadevergoeding voor de opgelopen letselschade. Het zijn niet alleen lichamelijke letsel dat vergoed wordt, maar ook geestelijke letsel zoals shock, trauma, nachtmerries, etc. De aansprakelijke partij dient de werkelijk geleden en te lijden schade te vergoeden. De totale schadevergoeding bestaat uit verschillende schadefactoren zoals: smartengeld, medische kosten, materiële schade, inkomensschade, verlies zelfwerkzaamheid, wettelijke rente en kosten voor deskundige bijstand.
Als degene die als eigenaar van een dier aansprakelijk is gesteld de aansprakelijkheid niet erkend en/of de schade en kosten betwist, of als u als eigenaar van een dier aansprakelijk wordt gesteld en de aansprakelijkheid niet erkend en/of de schade en kosten betwist, dan is procederen bij de rechtbank de enige uitkomst, tenzij beide partijen voor mediation kiezen. Schakel een gespecialiseerde dieraansprakelijkheid advocaat in als u schadevergoeding eist of als u wordt beschuldigd van het veroorzaken van schade en de tegenpartij schadevergoeding eist. U wilt niet in een lange, ingewikkelde en slepende rechtsproces belanden en is het daarom verstandig om snel hulp in te schakelen zodat maximale vergoeding kan worden geëist of voorkomen wordt dat maximale vergoeding wordt geëist. Hulp nodig bij onderzoek, (letsel)schade en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
meldpuntMeld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.