wettelijke aansprakelijkheid producten
Wettelijke aansprakelijkheid producten melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Het primaire doel van het aansprakelijkheidsrecht is herstel of compensatie van geleden schade. Daarnaast kan er een preventieve gedragscorrigerende werking van uitgaan. Een derde doel van aansprakelijkheidsrecht kan genoegdoening zijn; erkenning dat men schade heeft geleden. Letselschade, productaansprakelijkheid, aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen en beroepsziektes, aansprakelijkheid bij (verkeers)ongevallen en schade door niet nagekomen verplichtingen of imagoschade is een onderdeel van het aansprakelijkheidsrecht. Aansprakelijkheidsrecht heeft veel raakvlakken met andere rechtsgebieden zoals bijvoorbeeld het contractenrecht, arbeidsrecht en vastgoed.
U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad. Een onrechtmatige daad is handelen of nalaten waardoor iemand een ander schade toebrengt. U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad, de onrechtmatige daad is toerekenbaar aan de veroorzaker, er is schade, er is een causaal verband tussen de onrechtmatige daad en de schade en de geschonden norm beschermt tegen de veroorzaakte schade.
Er bestaat een aansprakelijkheid als een product gebrekkig is. Een product is gebrekkig als het niet de normen en vereisten voldoet die van het product mag worden verwacht. Factoren als prestatie product, kwaliteit en duur gebruik en tijdstip wanneer het product in het verkeer is gebracht. Een product is gebrekkig indien het niet de veiligheid biedt die men daarvan mag verwachten. Een verkeerde etikettering of gebruiksaanwijzing kan het product ook gebrekkig maken. De producent is aansprakelijk voor de (letsel)schade die het gebrekkig product heeft veroorzaakt. Dit kan zijn waterschade, brandwonden, besmetting, misleiding door onjuiste etikettering. Afhankelijk van de product en situatie wordt vastgesteld wie aansprakelijk wordt gesteld voor de geleden schade bij het aanschaffen en gebruik van een product.
Het eerste lid van artikel 186 van Boek 6 BW maakt het mogelijk de producent van een gebrekkig product aansprakelijk te stellen. Wie onder producent moet worden verstaan staat in het tweede lid van artikel 187. Het moet gaan om de fabrikant van het eindproduct en iedereen die zich als producent presenteert. Wie kan in het kader van productaansprakelijkheid als producent worden aangemerkt? De fabrikant van een eindproduct; De producent van een grondstof; De fabrikant van een onderdeel; Eenieder die zich als producent van het product presenteert. Is de producent/fabrikant buiten de Europese Unie gevestigd, dan wordt de importeur die het product invoert beschouwd als producent. Kan niet worden vastgesteld wie de producent van het product is, dan wordt elke leverancier van het product beschouwd als producent. Hulp nodig bij onderzoek, (letsel)schade, geschillen en procedures? Laat uw melding scannen.
meldpuntMeld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.