schijnconstructie
Schijnconstructie melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Werkgevers kunnen met ‘schijnconstructies’ regels voor minimumloon en cao-loon ontduiken. Bijvoorbeeld door onterecht bedragen in te houden op het loon. Werknemers kunnen achterstallig loon opeisen bij werkgevers én opdrachtgevers. Schijnconstructies leiden tot oneerlijke concurrentie en verdringing van Nederlandse werknemers. Want werkgevers laten zo buitenlandse werknemers goedkoop werken. ZZP: Schijnzelfstandigheid betekent dat mensen die officieel zzp’er zijn, in feite verkapt in dienst zijn bij een opdrachtgever. Als je in een schijnconstructie zit, betekent dit dat je werkt in een situatie die volgens de wet niet meer zelfstandig is. Je werkt bijvoorbeeld 40 uur per week op een vaste plek voor één opdrachtgever, die jou precies vertelt wat je wanneer moet doen. Net als een werknemer in loondienst. Die opdrachtgever geeft je echter geen contract, maar huurt jou in als zelfstandige. Sinds het afschaffen van de VAR-verklaring, het introduceren van modelovereenkomsten en het opschorten van de handhaving van wet DBA tot 2020, kan de Belastingdienst bij uitbuiting of het bewust ontduiken van premies en belastingen hoge sancties opleggen. Indien er sprake is van ‘fictieve’ dienstbetrekking, schijnzelfstandigheid en opzettelijke schijnzelfstandigheid kan men rekenen op hoge boetes. Hulp nodig bij onderzoek oneerlijke concurrentie, geschil fiscus, boete en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
Werkgevers kunnen constructies gebruiken om regels voor minimumloon of cao-loon te ontduiken. Werknemers zijn hier de dupe van. Voorbeelden van deze schijnconstructies: bedragen voor maaltijden, huisvesting of zorgverzekering inhouden op het minimumloon; boetes voor te hard praten onder werktijd inhouden op het minimumloon.
De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) verbiedt deze constructies sinds 1 januari 2017. Schijnconstructies leiden tot: oneerlijke concurrentie tussen bedrijven door te goedkope arbeid; ontduiking van betaling van sociale premies door werkgevers die te lage lonen betalen; verdringing van Nederlandse werknemers door goedkoop buitenlands personeel. Hulp nodig bij onderzoek oneerlijke concurrentie, geschil fiscus, boete en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
Meld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.