Cybercrime

Cybercrime melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nlBedrijven en particulieren kunnen voor hulp melden via WhatsApp. Cybercriminelen kunt u Anoniem Aangeven.

Cybercriminaliteit kun u melden via WhatsApp.
HOE WERKT HET?

 • Voeg het mobiele nummer 06 111 05 062 toe aan je contacten. Het makkelijkste is natuurlijk onder de naam Meld.nl. 
 • Stuur Meld.nl vervolgens via WhatsApp het bericht: “Cybercrime”.
 • Na je aanmelding krijg je een reactie en kan je de melding achterlaten. (let op: er is een wachtrij en kan het 1 a 2 dagen duren voordat u een reactie krijgt) 
 • Moet ik betalen voor de dienst?
  De dienst is geheel kosteloos.
 • Wat gebeurt er met uw melding?
  Informatie over de meldingen die bij ons binnenkomen via WhatsApp gebruiken wij om de maatschappij te waarschuwen voor de laatste fenomenen. Ook kunnen wij door bundeling van meldingen gedupeerden beter van advies voorzien. 
 • Is Meld.nl een overheidsinstantie?
  Nee, wij zijn onafhankelijk.  
 • LET OP: Meldingen die vaag zijn en geen concrete feiten bevatten worden verwijderd. 
 • Maak je geen zorgen: We delen je telefoonnummer met niemand.  

Bij high-tech crime zoals botnet en ransomware en bij traditionele delicten die gepleegd worden via de computer, zoals diefstal, fraude, afpersing, belediging, discriminatie, kinderporno verzamelen via het Tor-(deep)web en grooming wordt het strafrecht toegepast. Cybercriminaliteit is complex en technologie, wetgeving en opsporing zijn steeds in beweging. 

Cybercrime is in de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden. De computer en internet zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Hiermee neemt de kans op cybercriminaliteit toe. Cybercriminaliteit tegen het bedrijfsleven richt zich meestal op het verkrijgen van toegang tot kapitaal. Hackers zijn er op uit zijn om bedrijfs- en productieprocessen te verstoren. Verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens behoort tot cybercriminaliteit. TNO becijfert de schade door cyber crime in Nederland op 10 miljard euro per jaar. Net als vorig jaar blijft cybercriminaliteit een belangrijk punt van aandacht. Cyberaanvallen zijn aantrekkelijk vanwege de grote impact door inzet van vrij beperkte middelen en raken de gehele samenleving. Ook houdt de dreiging van statelijke actoren aan, meer dan honderd landen spioneren wereldwijd met digitale middelen en gebruiken digitale aanvallen om democratische processen te beïnvloeden.

Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl is onafhankelijk en maakt geen onderdeel uit van de Politie of een andere overheidsorganisatie. 

Cybercrime van A t/m Z

4 A B C D E F G H I K L M N O P R S T V W