medische fout huisarts
Medische fout huisarts melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. De patient mag verwachten van de beroepsbeoefenaar dat die kennis en ervaring heeft. Mag verwacht dat er geen fouten worden gemaakt. Tijdens het uitoefenen van het beroep van huisarts kunnen fouten worden gemaakt. Die kan in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld en kan de benadeelde de kosten die zijn ontstaan na het incident verhalen. De verjaringtermijn van aansprakelijk stellen van een zorgverlener is in principe vijf jaar. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag dat de patient met de schade en de daarvoor aansprakelijke persoon bekend is geworden.
Bij beroepsaansprakelijkheid heeft de schade te maken met het beroep. Bij medische beroepen kan een beroepsfout leiden tot letselschade. Dit is lichamelijke of geestelijke schade. Medische fouten en aansprakelijkheid hebben direct met elkaar te maken. Medische fouten leiden immers tot aansprakelijkheid indien een zorgvuldigheidsnorm die een medicus (bijvoorbeeld de medisch specialist) in acht dient te nemen, is geschonden. Bij medische fouten moet per geval bekeken worden of de zorgverlener, ziekenhuis of instelling aansprakelijk gesteld wordt.
Heeft de huisarts fouten gemaakt en heeft u als patiënt daardoor lichamelijke en/of geestelijke schade geleden, zijn de normen niet nageleefd, zijn er verkeerde of te late diagnose vastgesteld, hebben verkeerde of te late diagnose geleid tot letselschade, is er onvoldoende informatie verstrekt over de behandeling, is er geen informatie gegeven over de gevolgen van de behandeling, zijn eventuele alternatieven niet besproken, heeft de arts verkeerd geoordeeld over de situatie van de patiënt en niet doorverwezen naar eerste hulp, zijn verkeerde medicijnen voorgeschreven of verstrekt, is het beroepsgeheim geschonden, is uw medisch dossier op straat komen te liggen, is er ten onrechte niet doorverwezen naar een andere beroepsbeoefenaar, is er sprake van seksueel of ander grensoverschrijdend gedrag?
Heeft uw zaak betrekking op medische klachten of geschillen, (letsel)schade, schending zorgplicht, medisch dossier, medische fouten en missers, schadevergoeding, beroep of bezwaar beslissing UWV-arts of conflicten verzekeraar? Per casus moet bekeken of een tuchtrechtelijke en/of civielrechtelijke procedure moet worden gestart. Hulp nodig als patient of beroepsbeoefenaar bij onderzoek, letselschade, geschillen en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
Fout huisarts: Bij een beroepsfout door een medicus kan letselschade ontstaan. Bij letselschade komt men in aanmerking voor schadevergoeding, dit is o.a. bestaan uit reiskosten, medische kosten die de verzekeraar niet vergoed, kosten voor huishoudelijke hulp, kosten voor een aangepaste woning, verlies van inkomen en immateriële schade (smartengeld). Immateriële schade is het verdriet, de pijn en het verlies aan levensvreugde die het gevolg zijn van de medische fout. Het kan voorkomen dat de patient niet meer kan werken door toedoen van de letselschade door de beroepsfout van de arts en kosten heeft gemaakt om de arts aansprakelijk te stellen. Denk aan geleden verlies, misgelopen winst, kosten ter voorkoming of beperking van schade, kosten ter vaststelling van schade, kosten ter vaststelling van aansprakelijkheid, incassokosten. Bij bepaalde beroepen kan een beroepsfout ook leiden tot zaakschade (schade aan bezittingen).
Heeft u letselschade opgelopen door medische fouten die vermijdbaar waren, dan kunt u letselschadevergoeding eisen en de huisarts hiervoor medisch aansprakelijk stellen. Aansprakelijkheid moet worden bewezen voordat u een letselschadevergoeding kunt eisen. Wij kunnen u helpen met het medisch aansprakelijk stellen en de schade berekenen die u heeft opgelopen. Veel beroepen zijn verplicht om zich te verzekeren tegen risico’s zoals beroepsaansprakelijkheid.
Meld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.