schadeclaim indienen aannemer
Schadeclaim indienen aannemer via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. De klant mag verwachten van de aannemer dat die kennis en ervaring heeft. Mag verwacht dat er geen fouten worden gemaakt. De aannemer die een contract aangaat voor een bepaalde prijs en afspreekt binnen een afgesproken termijn een bouwwerk volledig op te leveren en de leiding over dat bouwproject heeft, kan tijdens het uitoefenen van werkzaamheden fouten maken. De aannemer kan aansprakelijk worden gesteld en kan de benadeelde de kosten die zijn ontstaan na het incident verhalen.
Zijn er gebreken bij de oplevering en heeft u die binnen 3 maanden na oplevering geconstateerd, zijn er geschillen over de 5%-regeling of de garantie- en waarborgregeling, zijn er geschillen over de facturering en roept de aannemer (ten onrechte) de retentierecht in? Het kan ook zijn dat de aannemer een veel te hoge prijs voor het werkzaamheden dan normaal heeft gevraagd of bewust veel langer over een bepaalde klus heeft gedaan. In de meeste overeenkomsten is bepaald dat de aannemer een bepaalde boete verschuldigd is voor elke dag dat de afgesproken bouwtijd wordt overschreden. Of heeft de aannemer meer werk verricht dan afgesproken. Of is de de klus op een zeer onnauwkeurige wijze uitgevoerd, waardoor u te maken krijg met meer complicaties zoals defecten. Het is raadzaam om eerst de aannemer de gelegenheid te geven om de gebreken of schade te herstellen binnen een redelijke termijn. Komt het bedrijf deze niet na, dan kunt u die aanklagen.
Hulp nodig als klant of aannemer bij schade, geschillen en procedures? Heeft u ondersteuning nodig bij opstellen en beoordelen aannemingsovereenkomsten en architectenovereenkomsten, rechtshulp bij meerwerk en minderwerk, schade en incasso, bouwschade en heischade, verweer tegen schadeclaims, opleveringsgebreken, Wabo en omgevingsvergunningen en het voeren van gerechtelijke procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
Schadeclaim indienen Aannemer: Is een bebouwing of verbouwing niet goed opgeleverd, heeft u hierdoor schade geleden, dan kunt u de veroorzaker van de schade aansprakelijk stellen en schadevergoeding eisen. Is het de aannemer of onderaannemers of hulppersonen van de aannemer? Het kan voorkomen dat de indirecte opdrachtgever aansprakelijk gesteld kan worden vanwege een verkeerde opdracht die is gegeven aan de onderaannemer of dat die een onjuiste beslissing heeft gemaakt bij het aannemen van de opdrachtnemer en de juiste expertise ontbrak voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Degene die de schade heeft veroorzaakt is daarvoor aansprakelijk. Het kan zijn dat de opdrachtgever opdracht gegeven heeft aan de aannemer en de schade niet zelf heeft veroorzaakt. Maar het kan ook voorkomen dat de opdrachtgever een slechte keuze heeft gemaakt of de opdracht niet juist heeft overgebracht. Ook kan de onderaannemer die het werk geheel of gedeeltelijk uitvoert al dan niet als ZZP-er, aansprakelijk is voor de schade. Heeft de aannemer te maken met onbetaalde facturen, dan kan die in sommige gevallen een retentierecht inroepen. De ondernemer die een retentierecht uitoefent noemen we de ‘retentor’. De schuldeiser mag de afgifte van een zaak aan de schuldenaar (de klant) uitstellen, totdat de schuldenaar de factuur voldoet. In de bouw wordt het retentierecht vaak gebruikt. De aannemer levert het gebouw niet op, zolang er niet betaald is. Wanneer de hoofdaannemer het retentierecht uitoefent, kan dat betekenen dat onderaannemers geen toegang meer krijgen tot de bouwplaats en hun werk niet kunnen afmaken. Als onderaannemer kan dat nadelige gevolgen hebben. Of je als onderaannemer de hoofdaannemer daarvoor aansprakelijk kunt stellen, hangt met name af van wat je in de overeenkomst hebt afgesproken. Er moet sprake zijn van een opeisbare vordering, waarbij de afgesproken betalingstermijn is verstreken. Indien geen betalingstermijn is afgesproken, is een vordering direct opeisbaar. Indien de klant weigert de factuur te betalen, kan de retentor het goed verkopen en zijn factuur betalen van de ontvangen koopprijs. Deze verkoop is wel aan regels gebonden. De retentor dient namelijk eerst een zogenaamde executoriale titel te hebben. Dit is bijvoorbeeld een vonnis uit een rechtszaak. Daarna moet een deurwaarder beslag op de zaak leggen. Vervolgens kan het goed via een openbare veiling verkocht worden. Met toestemming van de rechter mag ook onderhands verkocht worden. Ook als een klant failliet gaat, blijft het retentierecht in stand. De curator zal dan de factuur voldoen, of de zaak opeisen en verkopen. De retentor heeft ook dan voorrang op de ontvangen koopprijs.
Meld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.