schadevergoeding na ontslag
Schadevergoeding na ontslag aanvragen via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Het primaire doel van het aansprakelijkheidsrecht is herstel of compensatie van geleden schade. Indien een werknemer onterecht wordt ontslagen, dan heeft die naast de transitievergoeding ook recht op ‘billijke vergoeding’. De werknemer heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad. Een onrechtmatige daad is handelen of nalaten waardoor iemand een ander schade toebrengt. U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad, de onrechtmatige daad is toerekenbaar aan de veroorzaker, er is schade, er is een causaal verband tussen de onrechtmatige daad en de schade en de geschonden norm beschermt tegen de veroorzaakte schade. Werkgeversaansprakelijkheid 7:658 BW: ‘Een arbeidscontract is een bijzondere overeenkomst tussen twee partijen: werkgever en werknemer. De wetgever beschermt de werknemer in verschillende situaties. De bescherming van de werkgever bestaat onder andere uit de regels die gelden als een werknemer letselschade (materieel of immaterieel) oploopt bij een arbeidsongeval.’
Recht op schadevergoeding bij onterecht ontslag 681 BW: ‘Billijke vergoeding’ bovenop de transitievergoeding kan worden toegewezen indien de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten, zoals een onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie ontstaan door werkgever, op onjuist grond ontslagen, niet nakomen zorgplicht, arbeidsongeschiktheid door onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden zoals een veilige of gezonde situatie op de werkplek of op orde hebben van de (informatie)beveiliging waardoor de werknemer niet kwetsbaarder zijn voor schuld bij bedrijfsdiefstal of verduistering, hacks, datalekken en ransomware, discriminerend en andere vormen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Bent u werknemer en dreigt er ontslag of bent u al ontslagen, dan heb je recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en te maken krijgt met ontslag. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd krijg je een vergoeding. De vergoeding is 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Hierover kan je onderhandelen. Kom je niet eruit met je werkgever? Dan kan je juridisch hulp inschakelen zodat we de transitievergoeding door de kantonrechter kunnen laten bepalen. Is de werkgever verwijtbaar, dan kan je ook een vergoeding afdwingen via de rechter. Hulp nodig bij schadevergoeding, onderzoek, geschillen en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
Zie ook werkgeversaansprakelijkheid.
meldpuntMeld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.