Fraude

Fraude melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl.
U kunt Verticale Fraude Anoniem Melden via Meld.nl.
Bedrijven kunnen voor hulp melden via Whatsapp.

Fraude wordt verdeeld in:
Verticale fraude waarbij overheidsinstanties de benadeelde partijen zijn.
Horizontale fraude waarbij burgers en bedrijven slachtoffers zijn van fraude.

U kunt Verticale Fraude Anoniem Melden via Meld.nl.
Horizontale Fraude kun u melden via WhatsApp:
HOE WERKT HET?

 • Voeg het mobiele nummer 06 111 05 062 toe aan je contacten. Het makkelijkste is natuurlijk onder de naam Meld.nl. 
 • Stuur Meld.nl vervolgens via WhatsApp het bericht: “Fraude”
 • Na je aanmelding krijg je een reactie en kan je de melding achterlaten. (let op: er is een wachtrij en kan het 1 a 2 dagen duren voordat u een reactie krijgt) 
 • Moet ik betalen voor de dienst?
  De dienst is geheel kosteloos.
 • Wat gebeurt er met uw melding?
  Informatie over de meldingen die bij ons binnenkomen via WhatsApp gebruiken wij om de maatschappij te waarschuwen voor de laatste fenomenen. Ook kunnen wij door bundeling van meldingen gedupeerden beter van advies voorzien. 
 • Is Meld.nl een overheidsinstantie?
  Nee, wij zijn onafhankelijk.  
 • LET OP: Meldingen die vaag zijn en geen concrete feiten bevatten worden verwijderd. 
 • Maak je geen zorgen: We delen je telefoonnummer met niemand.  

Meld.nl is er ook voor mensen die niet durven om verticale fraude te melden bij de organisaties die benadeeld zijn door fraude. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of confrontatie met de dader. Melden via Meld.nl is een goed en veilig alternatief. Je blijft anoniem. Meld.nl heeft als doel verticale fraude aan te pakken. Via Meld.nl kunnen mensen anoniem informatie geven over fraude. De anonimiteit van de melder is bij Meld.nl van hoofdbelang. Meld.nl stuurt de anonieme meldingen door naar de benadeelde organisaties.

PwC heeft een schatting gemaakt van de omvang van fraude in Nederland. Volgens het accountants- en adviesbureau komt jaarlijks zeker €11 miljard onrechtmatig in verkeerde handen terecht, ruim €600 per hoofd van de bevolking. De overheid is met een fraude omvang van €7,3 miljard de grootste benadeelde. In het onderzoek maakt PwC onderscheid tussen horizontale en verticale fraude. Bij horizontale fraude – tussen mensen en bedrijven – gaat het om een bedrag van ongeveer €3,7 miljard. Bij verticale fraude – het benadelen van de overheid – wordt zo’n €7,3 miljard verduisterd.

Fraude per segment:
De cijfers binnen beide fraudetakken lopen flink uiteen. Horizontale fraude wordt onderverdeeld in gesjoemel in faillissementen (minimaal €1,3 miljard), verzekeringen (minimaal €900 miljoen), beleggingen (zo’n €500 miljoen). Ook acquisitiefraude en voorschotfraude vallen hieronder. Fiscaal bedrog bij overheidsinstanties voert het lijstje aan bij de verticale fraude met zo’n €4,2 miljard. Hieronder vallen ook zorgfraude (bijna €2,8 miljard) sociale zekerheidsfraude (zo’n €153 miljoen), BTW fraude (zo’n €39 miljoen), accijns fraude (minimaal €23 miljoen). Gepleegde fraude bij openbare aanbestedingen zijn niet opgenomen in het rapport, evenals subsidiefraude.

Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl is onafhankelijk en maakt geen onderdeel uit van de Politie of een andere overheidsorganisatie. 

Fraude van A t/m Z

4 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z