ruzie familie erfenis
Ruzie familie erfenis melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Het wettelijk erfrecht is van toepassing als de overledene geen testament heeft gemaakt. De erfgenamen volgen de erflater op in zijn positie. Door het aanvaarden van de nalatenschap worden zowel de bezittingen van de overledene als zijn schulden deel van het vermogen van de erfgenamen. Wanneer een erflater niet wil dat zijn vermogen volgens het wettelijk erfrecht wordt verdeeld, dan moet hij een testament opstellen waarin hij zijn erfgenamen aanwijst. Bent u erfgenaam van een nalatenschap, dan kunt u de nalatenschap aanvaarden of verwerpen. Wordt u het onderling niet eens over de verdeling, dan kunt u naar de rechter. Een notaris stelt de verklaring van erfrecht op. De verdeling van de nalatenschap gebeurt onder toezicht van een notaris. Ook de Kantonrechter kijkt mee. Dit alles om de belangen van die ene erfgenaam zo goed mogelijk te behartigen. Waardering van roerende en onroerende zaken wordt nu door een taxateur vastgelegd. Behoren tot de erfenis onroerende zaken of aandelen in een Besloten Vennootschap, dan zorgt een notaris voor de nieuwe tenaamstelling van deze zaken. Hulp nodig bij erfenis geschillen, niet aan vereisten opgemaakte testamentenonderzoek, conflicten, mediation en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
[showhide type=”post” more_text=”Lees meer…” less_text=”Terug…”]
De wet wijst als eerste groep erfgenamen de partner (door huwelijk of geregistreerd partnerschap) en eigen kinderen aan. De volgende groep (ouders, broers en zusters) erft alleen als er in de eerste groep geen erfgenamen zijn. De derde en vierde groep worden gevormd door grootouders en overgrootouders.
Het testament is dus een uiterste wilsbeschikking van de erflater, vastgelegd in een notariële akte. Ook de persoon die belast wordt met de afwikkeling van de nalatenschap, de executeur-testamentair, wordt benoemd in deze akte. Bij het opstellen van een testament is de erflater vrij. Hij moet echter wel rekening houden met de legitieme portie van zijn kinderen. Deze bestaat uit de helft van de waarden van het erfdeel waar de kinderen volgens het wettelijk erfrecht recht op zouden hebben. De erflater en de notaris ondertekenen beiden de akte en het origineel wordt door de notaris bewaard.
De afwikkeling is meestal in handen van 1 of meer erfgenamen, een door de erfgenamen ingeschakelde notaris, een executeur of een door de rechtbankbenoemde vereffenaar. U krijgt te maken met de rechtbank in de volgende 3 gevallen:
- als u de erfenis wilt verwerpen of beneficiair aanvaarden
- als u een zaak wilt starten omdat u het niet eens bent met de verdeling
- als u het niet eens bent met een besluit van de Belastingdienst over een erfenis of schenking
Aanvaarden of verwerpen
Bent u erfgenaam? U kunt een nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. In de laatste 2 gevallen moet u daarvoor een verklaring afleggen bij de griffie van de rechtbank.
Verdelen: Bent u 1 van de erfgenamen en bent u het niet eens met de verdeling van de nalatenschap? U kunt een procedure starten bij de rechter.
Niet eens met besluit Belastingdienst: Bent u het niet eens met een belastingaanslag over een erfenis of een schenking? Heeft u bezwaar gemaakt tegen het besluit en bent u het niet eens met de uitkomst? U kunt beroep instellen bij de bestuursrechter.[/showhide]
meldpuntMeld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.