onveilige situaties op het werk
Onveilige situaties op het werk melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige of gezonde situatie op de werkplek en voor veiligheidsregels en instructies die moeten nageleefd, beschermingsmiddelen die beschikbaar moeten gesteld, voor meldingssystemen bij incidenten om de werknemer te beschermen en om de ruimtelijke veiligheid op orde te hebben, denk aan installaties, zoals noodverlichting, branddetectie en ontruiming en de (informatie)beveiliging waardoor werknemers niet kwetsbaarder zijn voor schuld bij bedrijfsdiefstal, verduistering, hacks, datalekken en ransomware.
U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad. Een onrechtmatige daad is handelen of nalaten waardoor iemand een ander schade toebrengt. U heeft recht op schadevergoeding bij een onrechtmatige daad, de onrechtmatige daad is toerekenbaar aan de veroorzaker, er is schade, er is een causaal verband tussen de onrechtmatige daad en de schade en de geschonden norm beschermt tegen de veroorzaakte schade. Werkgeversaansprakelijkheid 7:658 BW: ‘Een arbeidscontract is een bijzondere overeenkomst tussen twee partijen: werkgever en werknemer. De wetgever beschermt de werknemer in verschillende situaties. De bescherming van de werkgever bestaat onder andere uit de regels die gelden als een werknemer letselschade (materieel of immaterieel) oploopt bij een arbeidsongeval.’
Onveilige situaties op het werk en heeft de werknemer blijvend letselschade opgelopen vanwege nalatigheid werkgever, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor letselschade. Het ongeval hoeft niet perse tijdens het werken zijn geweest, maar kan ook in de pauze gebeurt zijn of als u in werktijd iets moest doen voor de werkgever. Ook door hoge werkdruk waarvan de werknemer niet op de hoogte was, door een duw van een collega of door toedoen van een slechte machine kan men spreken van een bedrijfsongeval. Ook als de werkgever niet zijn zorgplicht is nagekomen als er sprake zou zijn van een onveilige werkomgeving. Als werknemer kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die u heeft geleden. Daarvoor moet u aantonen dat u het letsel heeft opgelopen tijdens uw werk of dat de ziekte is veroorzaakt door uw werk of de arbeidsomstandigheden. De werkgever is niet aansprakelijk voor de schade als die kan aantonen dat die voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om het ongeval of de ziekte te voorkomen, u als de werknemer de schade aan zichzelf te wijten heeft omdat die bewust het risico nam (opzet of bewuste roekeloosheid)
Als de aansprakelijkheid niet wordt erkend en/of de schade en kosten wordt betwist, dan is procederen bij de rechtbank de enige uitkomst, tenzij beide partijen voor mediation kiezen. U wilt niet in een lange, ingewikkelde en slepende rechtsproces belanden en is het daarom verstandig om tijdig hulp in te schakelen. Hulp nodig bij onderzoek, (letsel)schade, schadevergoeding en procedures? Laat uw melding kosteloos scannen.
Werkgevers aansprakelijkheid en Meldingsplicht: Werkgever aansprakelijk stellen voor arbeidsongeval: Werkgevers zijn verplicht om een arbeidsongeval te melden. Deze meldingsplicht geldt niet alleen voor eigen werknemers, maar ook voor personen die onder gezag bij de werkgever werkzaam zijn, zoals uitzendkrachten. Bij bedrijfsongevallen speelt eigen schuld geen rol en is de werkgever 100% aansprakelijk, ook als u als werknemer nalatig of onvoorzichtig bent geweest. Een ongeval moet worden gemeld als de werknemer aan de gevolgen van het ongeval is overleden, blijvend lichamelijk letsel oploopt of na het ongeval in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Als pas na een poosje blijkt dat het slachtoffer alsnog in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dan moet de werkgever het ongeval op dat moment alsnog melden. Wanneer het slachtoffers slechts op de polikliniek in het ziekenhuis wordt geholpen en direct daarna weer naar huis mag, is het niet een ongeval dat door de werkgever gemeld dient te worden. Het is belangrijk dat de ongevalssituatie zo veel mogelijk ongewijzigd blijft. Een ander plicht van de werkgever is dat hij verplicht de Inspectie SZW moet inschakelen bij ernstige ongevallen zoals opname in ziekenhuis, blijvende invaliditeit of bij overlijden.
Werkgevers aansprakelijkheid en Schadevergoeding: Als aansprakelijkheid is vastgesteld, dan dient de werkgever de werkelijk geleden en te lijden schade te vergoeden. De totale schadevergoeding bestaat uit verschillende schadefactoren zoals: smartengeld, medische kosten, materiële schade, inkomensschade, verlies zelfwerkzaamheid, wettelijke rente en kosten voor deskundige bijstand. De klachten bij een bedrijfsongeval met letsel kunnen echter zeer ernstig zijn. Pijn in de nek, hoofdpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, concentratiestoornissen zijn enkele van de vele klachten die werknemers kunnen oplopen. Schadevergoeding is bedoeld voor compensatie voor de materiële schade die u heeft opgelopen en immateriële schade: de pijn, verdriet en verlies van levensvreugde. In veel voorkomende gevallen betreft het blijvende letsel of verminking, maar ook tijdelijke letsel komt voor smartengeld in aanmerking. Als letselschadeslachtoffer bij een bedrijfsongeval krijg je ongewild te maken met complexe regels en procedures. Om je belangen te verdedigen kun je verschillende belangenbehartigers inschakelen, zoals letselschadeadvocaten en -experts. De advocaten staan onder toezicht, maar letselschade-expert is een vrij beroep. Het is dus raadzaam een deskundige in te schakelen.
Werkgevers aansprakelijkheid en Ontslag: Bent u werknemer en dreigt er ontslag of bent u al ontslagen, zijn er zaken die spelen bij uw ontslag waarvan u meent dat de redenen vaag en ongegrond waren of dat regels niet zijn nageleefd bij de ontslagprocedure, heeft de werkgever u zonder echte redenen ontslagen, waren de redenen vaag en zijn er niet aangetoond dat het ontslag gerechtvaardigd is, bent u beschuldigd van disfunctioneren zonder dat er bewijzen zijn geleverd, bent u ontslagen vanwege economische redenen terwijl de cijfers iets anders aantonen? Redenen voor ontslaan van werknemers kunnen zijn: Bedrijfseconomische redenen, Disfunctioneren, Verstoorde Arbeidsrelatie, Persoonlijke redenen, Ontslag op staande voet, Reorganisatie ontslag, Ontslag tijdens ziekte, Ontslag na twee jaar ziekte, Ontslag tijdens zwangerschap, Arbeidsongeschiktheid, Faillissement, Collectief ontslag, Strafontslag en Ongeschiktheidsontslag.
Onveilige situaties op het werk en (Letsel)schade: Heeft de werkgever de zorgplicht niet nageleefd en heeft u als werknemer materiële of immateriële schade daardoor opgelopen? U heeft als slachtoffer van letselschade ontstaan door een arbeidsongeval, beroepsziekte, aantasting eerbaarheid, door schade aan de goederen van de werknemer, verbale agressie, (seksuele) intimidatie, bedreigingen, fysiek geweld, discriminatie op het werkvloer vaak recht op schadevergoeding. Het zijn niet alleen lichamelijke letsel dat vergoed wordt, maar ook geestelijke letsel zoals shock, trauma, nachtmerries, etc. Schadevergoeding is bedoeld voor compensatie voor de materiële schade die u heeft opgelopen en immateriële schade: de pijn, verdriet en verlies van levensvreugde. De aansprakelijke partij dient de werkelijk geleden en te lijden schade te vergoeden. De totale schadevergoeding bestaat uit verschillende schadefactoren zoals: smartengeld, medische kosten, materiële schade, inkomensschade, verlies zelfwerkzaamheid, wettelijke rente en kosten voor deskundige bijstand.
Meld.nl kan op dit moment geen meldingen aannemen en verwerken, excuses voor het ongemak.